KONTROLNÍ HLÁŠENÍ - časté dotazy a odpovědi

25.02.2016 14:12

I. Úvodní informace

Dotaz 1 – První podání kontrolního hlášení
Kontrolní hlášení se má podávat po 1.1.2016. Znamená to, že bude muset být předloženo již spolu s daňovým přiznáním za zdaňovací období prosinec 2015, resp. IV. čtvrtletí 2015, tedy v termínu do 25.1.2016?

Odpověď 1
Nikoliv. Povinnost podávat kontrolního hlášení nevzniká za zdaňovací období před 1.1.2016. To znamená, že prvníkontrolní hlášení bude muset být podáno do 25.2.2016 za zdaňovací období leden 2016 nebo do 25.4.2016 za zdaňovací období I. čtvrtletí 2016 (u fyzických osob – čtvrtletních plátců DPH).

Dotaz 2 – Povinnost elektronické formy podání daňového přiznání k DPH
Jsem fyzická osoba s ročním obratem menším než 6 mil. Kč – čtvrtletní plátce DPH, na kterého se vztahuje výjimka dle § 101a odst. 3 zákona o DPH a přiznání k DPH podávám v papírové podobě. Od 1. ledna 2016 budu posílat na finanční úřad i kontrolní hlášení, které musí být podáno vždy elektronicky. Můžu i nadále podávat přiznání k DPH v papírové podobě?

Odpověď 2
Nemůžete. S účinností od 1.1.2016 dochází ke zrušení § 101a odst. 3 zákona o DPH a všem plátcům DPH tedy vzniká povinnost podání přiznání k DPH výlučně elektronickou formou. V této souvislosti upozorňujeme, že elektronickou formou musí být podáno již přiznání k DPH za zdaňovací období prosinec 2015, resp. IV. čtvrtletí 2015.

Elektronické podání lze učinit datovou zprávou odeslanou z Vaší datové schránky nebo datovou zprávou odeslanou prostřednictvím portálu Finanční správy tzv. EPO. K autentizaci tohoto podání lze využít buď elektronický zaručený podpis, přihlašovací údaje z datové schránky nebo lze podání odeslat bez autentizace a následně v zákonem stanovené lhůtě potvrdit prostřednictvím tzv. e-tiskopisu. Detailní informace k elektronické formě podání jsou k dispozici nawww.daneelektronicky.cz

Dotaz 3– Podání kontrolního hlášení za skupinu ve více xml souborech
Jsem zastupující člen skupiny a chtěl bych se zeptat, zda skutečně budu povinen vyplňovat kontrolní hlášení za celou skupinu, když každý člen má jiný účetní software, ve kterém si účtuje své přijaté a vydané daňové doklady, a vede svou evidenci dle § 100 zákona o DPH. Kontrolní hlášení chce přímo do tiskopisu vyplnit jednotlivé daňové doklady tak, aby součet plnění všech členů (v našem případě se jedná o tři členy) souhlasil s údaji uvedenými v přiznání za skupinu. Dosavadní údaje jsou obsaženy v záznamní povinnosti cca na 40 stránkách. Nebylo by možné podat kontrolní hlášení za skupinu v našem případě ve třech xml souborech, kdy každý soubor bude za jednoho člena skupiny?

Odpověď 3
V případě skupinové registrace se z pohledu zákona o DPH jedná o jedinou osobu povinnou k dani – plátce daně. Podání kontrolního hlášení, stejně jako u všech ostatních daňových tvrzení, bude mít povinnost zajistit za skupinu její zastupující člen. Z toho důvodu bude nutné sestavit a podat pouze jedno společné kontrolní hlášení za všechny členy skupiny dohromady, tj. v daném případě bude podán pouze jeden xml soubor.

Dotaz 4 - Kontrolní hlášení a dodatečné daňové přiznání za zdaňovací období roku 2015 a předcházejících let
(zveřejněn 19. ledna 2016)
Omylem jsem opomenul přiznat daň na výstupy z faktury (daňového dokladu) vydané v prosinci 2015 do daňového přiznání k DPH za prosinec 2015. Pokud budu tento omyl napravovat dodatečným daňovým přiznáním k DPH za prosinec 2015, které ale budu podávat až po 1. 1. 2016, vznikne mi také povinnost podání kontrolní hlášení DPH k tomuto dodatečnému daňovému přiznání?

Odpověď 4
Ne. Povinnost podat kontrolní hlášení vzniká plátci dle §101c zákona o DPH u uskutečněných zdanitelných plnění s DUZP po 1. 1. 2016 a obecně řečeno – vykazují se v něm pouze transakce, které uvádí do souvisejících daňových přiznání k DPH podaných za leden 2016 / 1. čtvrtletí 2016 a dále - v principu podle pokynů k vyplnění kontrolního hlášení.

Pokyny k vyplnění KH: https://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/soubory-ke-stazeni

Více na: https://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi