Máte datovku? Stejně vám některé věci pošleme papírově, říká berňák

24.01.2023 08:44

Přestože se všem živnostníkům zřizují datové schránky, neznamená to, že s nimi bude finanční úřad komunikovat pokaždé elektronicky. Závisí totiž na povaze doručované písemnosti.

Záleží, zda se komunikace týká podnikání

Finanční správa upozorňuje, že způsob doručování písemností podnikatelům se odvíjí od toho, zda se doručovaná písemnost vztahuje k jejich podnikatelské činnosti, či nikoliv. Do datové schránky podnikající fyzické osoby se totiž doručují pouze dokumenty, které se podnikatelské činnosti týkají (např. výzva k podání daňového přiznání k dani z příjmů z podnikatelské činnosti). 

Ostatní písemnosti nesouvisející s podnikatelskou činností budou i po zřízení datové schránky podnikající fyzické osoby doručovány listinnou formou (poštou). V případě, že je doručována písemnost vztahující se k soukromé činnosti fyzické osoby, bude tato písemnost doručována do datové schránky, pouze v případě, že má fyzická osoba zpřístupněnu datovou schránku nepodnikající fyzické osoby, upřesňuje finanční správa.

Pokud nicméně podnikatel upřednostňuje elektronické doručování u všech písemností, může finanční úřad požádat, aby veškerá komunikace probíhala online skrze zpřístupněnou datovou schránku. Požádat o doručování do datové schránky je třeba jednotlivě u všech orgánů Finanční správy ČR, které mají písemnosti do datové schránky doručovat. Postup při doručování prostřednictvím datových schránek je podrobněji popsán v pokynu GFŘ-D-7 dostupném na webu FS, doplňuje finanční správa.

Datovky se zřizují až do konce března

Od roku 2023 se datové schránky nově zřizují všem podnikajícím fyzickým osobám, které jsou zapsány v zákonem stanovené evidenci nebo rejstříku (například v živnostenském rejstříku nebo v jakémkoli z veřejných rejstříků evidovaných soudy). Týká se tedy těch, které mají IČO. Datové schránky tak například nebudou zřízeny OSVČ, které se živí autorskými honoráři.

Datové schránky jsou také zřizovány každé právnické osobě, která ji ještě nemá. Tedy těm, které jsou zapsány ve spolkovém či nadačním rejstříku, rejstříku ústavů, společenství vlastníků jednotek nebo obecně prospěšných společností.

 

 

Úřady datové schránky zřizují postupně a mají na to čas až do konce března.

Zdroj: www.podnikatel.cz/aktuality/mate-datovou-schranku-stejne-vam-nektere-veci-posleme-papirove-rika-bernak/