Navýšení osvobozeného příjmu zaměstnance u penzijního připojištění se státním příspěvkem...

17.10.2016 14:57

Existuje několik druhů pojištění, na které může zaměstnavatel poskytovat svým zaměstnancům příspěvek. Poskytnutý příspěvek musí zaměstnavatel zkoumat – v rovině daňové – ze dvou úhlů pohledu: z pohledu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z pohledu daňové uznatelnosti na straně zaměstnavatele.

I. Penzijní připojištění se státním příspěvkem, penzijní pojištění a soukromé životní pojištění

a) Pohled zaměstnance

Za zákonem stanovených podmínek, které zmíníme níže, se jedná u zaměstnance o osvobozený příjem až do částky 30 000 Kč ročně (od příštího roku – 2017 – se tato roční částka zvyšuje na 50 000 Kč). Uvedené částky se vztahují souhrnně na všechna komentovaná pojištění.

Kromě toho, že uvedený příspěvek nepodléhá dani ze závislé činnosti, nevstupuje také ani do vyměřovacího základu pro veřejné zdravotní a sociální pojištění.

Podmínky pro osvobození:

  • u penzijního připojištění se státním příspěvkem a doplňkového penzijního spoření stačí splnit podmínku, že je příspěvek poukázán na účet zaměstnance u penzijní společnosti,
  • příspěvek na penzijní pojištění musí být taktéž zaslán na zaměstnancův účet vedený institucí penzijního pojištění a navíc musí být splněna podmínka, že výplata plnění může být realizována až po 60 kalendářních měsících a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let a dále, že právo na plnění má zaměstnanec a v případě smrti jiná osoba než zaměstnavatel,
  • soukromé životní pojištění – (i) pojistné hradí zaměstnavatel pojišťovně, (ii) jedná se o pojištění pro případ dožití nebo pro případ smrti nebo dožití, nebo důchodové pojištění, (iii) výplata je sjednána až po 60 kalendářních měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne pojištěný věku 60 let, (iv) není možná jiná výplata než pojistné plnění, (v) pojistníkem je zaměstnanec, (vi) pojistné nemůže být vyplaceno zaměstnavateli.