Proč si nechat ocenit podnik odhadcem?

22.01.2016 11:23

Je známo, že vlastníci podniků (závodů) si z finančních důvodů nevyhledávají odhadce majetku, ale pokoušejí se stanovit hodnotu sami. Informace pro ocenění čerpají z účetnictví a domnívají se, že jednoduše "vezmou" hodnotu vlastního kapitálu a přiřadí k němu pojem "HODNOTA PODNIKU". Tento laický způsob není sice "od věci", dochází však ke zkreslení a jedná-li se o podnik (závod), který nepatří ke standardním ve svém oboru, toto zkreslení výsledné hodnoty může být značné.

 

Vlastní kapitál vymezený v §6, odst.4) OZ je třeba pojímat tak, jak jej vymezuje účetnictví. Naproti tomu ČOM je třeba chápat ve vazbě na "reálnou hodnotu" podniku. Bude podstatný například v rámci koupě a prodeje, kdy kupec nebude zpravidla platit částky vypočtené účetnictvím. Čistý obchodní majetek se tedy bude od vlastního kapitálu odlišovat zejména v těchto ohledech:

 1) Rozdíl ve způsobu oceňování

Vlastní kapitál je postaven na oceňování podle účetních pravidel, kde rozhodující váhu mají stále historické pořizovací ceny. Jejich výhodou je průkaznost, nevýhodou postupná ztráta vazby na ekonomickou realitu. Naproti tomu čistý obchodní majetek by měl být postaven na ocenění odpovídající ekonomické realitě, tj. v "reálných" hodnotách.

2) Rozdíly v položkách zahrnovaných do ocenění

a) Cizí pasiva podle účetnictví nemusí být dluhem (závazkem) z pohledu ČOM. Týká se to především nákladových rezerv a účtů časového rozlišení. Na druhé straně součástí ČOM by měly být i závazky, o kterých není v rozvaze účtováno a nejsou tedy zachyceny jako cizí pasiva. Příkladem mohou být závazky plynoucí z ručení ze směnek.

b) Součástí ČOM jsou ale i aktiva, která v rozvaze nenajdeme. Týká se to především nahmotného majetku vytvořeného vlastní činností (ochranné známky, goodwill, další nehmotný majetek vytvořený pro vlastní použití v účetní jednotce).

c) Součástí ČOM však naopak nemusí být aktiva vykazovaná v účetnictví, která s podnikáním nesouvisí a jsou označována jako tzv. aktiva provozně nenutná. Dále nemusí být také součástí ČOM různá časová rozlišení.