Souhrn změn z konsolidačního balíčku pro rok 2024

26.02.2024 11:10

Vládní konsolidační balíček přinesl do oblasti zaměstnávání zásadní změny. Ty je třeba nejen nastudovat, ale také pochopit. Následně uplatnit v praxi.

Rok 2024 je rokem významných legislativních novinek. Změnila se problematika zaměstnaneckých benefitů a jejich osvobození od daně z příjmů, zrušila se vyhláška o fondu kulturních a sociálních potřeb, změnil se způsob zdanění příjmů a další. Přinášíme krátký souhrn vybraných změn z oblasti daní z příjmu ze závislé činnosti.

Přidanění služebního automobilu využívaného k soukromým účelům

Došlo k mírné úpravě definice § 6 odst. 6 zákona o daních z příjmů, kde je popisováno zdanění nepeněžního příjmu v souvislosti s využitím motorového vozidla nejen ke služebním, ale také k soukromým účelům. Přibyla zde nová kategorie vozidel, kdy se příjem zaměstnance ocení určeným procentem. Jedná-li se o silniční bezemisní motorové vozidlo, činí zdanitelný příjem zaměstnance měsíčně 0,25 % vstupní ceny vozidla.

Současně se do § 21b zákona o daních z příjmů doplnily odstavce 6 a 7, které definují nízkoemisní a bezemisní silniční motorová vozidla. Více v článku: Přidanění využití automobilu k soukromým účelům zaměstnance se od roku 2024 opět mění

Změny ve stravování zaměstnanců

Dosavadní stravenky a stravenkový paušál nahradil nový pojem, a to peněžitý příspěvek na stravování. Tím se pro účely tohoto zákona rozumí:

  • stravování poskytované jako nepeněžní plnění ke spotřebě na pracovišti zaměstnance nebo v rámci stravování zajišťovaného prostřednictvím jiného subjektu než zaměstnavatele a
  • peněžitý příspěvek na stravování.

V podstatě se sjednotilo poskytování u nepeněžního příspěvku na stravování (stravenky) a stravenkového paušálu. Nepeněžní poskytování stravování zaměstnancům ke spotřebě na pracovišti již není pro daňové účely neomezené. 

Osvobození od daně na straně zaměstnance je omezeno limitem ve výši 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin. Jde o stejný limit, jaký platil pro osvobození na straně zaměstnance u stravenkového paušálu. Zároveň lze poskytnout i v rámci peněžitého příspěvku druhý stravenkový paušál při směně delší než 11 hodin.

Občerstvení na pracovišti a odreagování zaměstnanců

Zavedení nových podmínek pro osvobození příspěvku na stravování zkomplikovalo občerstvení poskytované zaměstnancům na pracovišti. Poskytováním drobného občerstvení na pracovišti vytváří zaměstnavatel vhodné pracovní podmínky, podporuje efektivitu pracovního výkonu v rámci budované firemní kultury a pracovního prostředí vyhovujícího pro daný typ práce. Jde o občerstvení, jež nedosahuje intenzity hlavního jídla. Může jít o drobné občerstvení poskytované zaměstnancům na poradách či v rámci seminářů, workshopů a podobných pracovních událostí. Například chlebíčky, zákusky, koláče, bagety, saláty, džus, ovocné mísy atd., dále firemní svačinky, jídlo v ledničce (mléko, jogurty atd.).

Zaměstnavatelé obvykle zaměstnancům (mimo pitné vody) poskytují i jiné nealkoholické nápoje. Může se jednat o kávu, čaj, minerálku, džus atd. I tento příjem je nezbytné posoudit z hlediska jeho zdanění či osvobození na straně zaměstnance a daňové uznatelnosti či neznatelnosti na straně zaměstnavatele. 

Obdobně případné sportovní vybavení poskytované zaměstnancům na pracovišti. Může se jednat o různé sportovní vybavení, např. rotoped, činky, kulečníkový stůl, šipky atd. Samozřejmě půjde o využití na pracovišti zaměstnance v průběhu jeho práce pro zaměstnavatele (nebo bezprostředně před započetím či po jejím skončení). Daňovému režimu popisovaných benefitů se server Podnikatel.cz věnoval samostatným článkem.

Osobní benefity zaměstnanců

Velmi diskutovaná byla také změna v osvobození osobních zaměstnaneckých benefitů, respektive zavedení limitu pro jejich osvobození. Zde je třeba vědět, které benefity se do tohoto limitu posuzují, jak se postupuje v případě více pracovněprávních vztahů u jednoho nebo více zaměstnavatelů a z hlediska dodržení ročního limitu správně vyhodnotit okamžik vzniku příjmu. Více v článku: Osobní zaměstnanecké benefity v roce 2024: Změny a okamžik vzniku příjmu

Nejeden zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům benefity prostřednictvím tzv. benefitních karet. Nové pojetí osvobození zaměstnaneckých benefitů vyžaduje ze strany zaměstnavatele prověření podmínek jejich poskytování, případně úpravu nastavení smluv. V praxi mohou nastat čtyři varianty s odlišným okamžikem vzniku příjmu.

Tvorba a čerpání FKSP podle nových podmínek

Pro subjekty povinně tvořící a hospodařící s fondem platí od roku 2024 tři zásadní změny. Zrušila se vyhláška FKSP, snížil se základní příděl do fondu a zavedla se povinnost použití nejméně 50 % základního přídělu do fondu na produkty spoření na stáří zaměstnanců, které jsou v souladu se zákonem o daních z příjmů od daně osvobozeny.

S tím je spojena řada povinností. Zavedení nových podmínek rovněž vyvolalo otázky ohledně zůstatků fondu a jeho využití koncem kalendářního roku 2023, ale také v dalších letech. Zejména s ohledem na povinné využití minimálně 50 % základního přídělu na produkty spoření na stáří. Vysvětlovali jsme v článku: Konsolidační balíček změnil pravidla zaměstnaneckých sociálních fondů

Úprava slev, nezdanitelných částí základu daně a daňového zvýhodnění

V neposlední řadě došlo k zrušení či úpravě některých slev na dani, nezdanitelných částí základu daně i daňového zvýhodnění. Změnám se server Podnikatel.cz věnoval samostatnými články.

Poměrně významnou změnou, která bude aktuální až při zúčtování daní za rok 2024, jsou nové podmínky pro uplatnění slevy na manželku. Novinky jsme rovněž objasnili v samostatném článku. Zdaleka totiž nejde jen zavedení nové podmínky věku dítěte do 3 let. Je třeba posoudit počet měsíců, kdy lze slevu uplatnit s ohledem na společně hospodařící domácnost a vyživované dítě.

Zdroj: www.podnikatel.cz/clanky/souhrn-zmen-z-konsolidacniho-balicku-pro-rok-2024/