Spolupracující osoba aneb Jak legálně srazit daně

09.03.2016 20:49

S velkým omezením uplatnění slevy na manželku a vyživované děti musejí počítat tuzemští živnostníci při podávání daňových přiznání v případě, pokud používají paušální výdaje. A tak jednou z posledních možností, jak si mohou snížit daně, zůstává institut spolupracujících osob, který se uplatňuje podle § 13 zákona o dani z příjmu.

Ten uvádí, že příjmy dosažené při podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti provozované za spolupráce druhého z manželů a k nim uplatněné výdaje se rozdělují tak, aby podíl připadající na spolupracujícího manžela či manželku nečinil více než padesát procent.  Současně ale může tato částka činit nejvýše 540 000 korun při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 45 000 korun za každý i započatý měsíc spolupráce.

„Rozdělení příjmu na spolupracující osobu může vést ke snížení daňové zátěže podnikatele, například ke snížení solidárního zvýšení daně v důsledku rozložení daňového základu na více osob. Spolupracující osoba musí žít s podnikatelem ve společné domácnosti; typicky se této možnosti využívá k rozdělení příjmu na manželku, která pomáhá OSVČ s podnikáním, ale ze zákona nesmí mít s podnikatelem - manželem, uzavřenou pracovní smlouvu,“ popisuje výhody institutu spolupracující osoby Tomáš Hunal, odborník na zdanění fyzických osob poradenské společnosti PwC ČR.

Příjem lze rozdělit také na ostatní osoby, žijící s poplatníkem v domácnosti. Pokaždé ale tak, aby jejich podíl na společných příjmech a výdajích činil v úhrnu nejvýše 30 procent. Zároveň ale částka připadající v úhrnu na spolupracující osoby nesmí překročit 180 000 korun při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 15 000 korun za každý i započatý měsíc spolupráce.

Využití spolupracující osoby může být výhodné především v případech, kdy spolupracující osoba nemůže z důvodu nízkých příjmů plně využít nezdanitelné částky a slevy na poplatníka. Využít institutu spolupracujících osob má smysl také u vedlejší výdělečné činnosti, kde pomůže snížit sociální pojistné.

Více na: https://www.businessinfo.cz/cs/clanky/spolupracujici-osoba-jedna-z-poslednich-moznosti-jak-leglne-srazit-dane-48505.html