Zveřejnění účetní závěrky ve sbírce listin přes FÚ

16.02.2023 13:44

Obchodní korporace mají nově možnost podat účetní závěrku rejstříkovému soudu prostřednictvím svého správce daně. Jaká jsou pro to pravidla a jak správně postupovat? Na to vám odpoví následující článek.


 
Všechny účetní jednotky zapsané ve veřejném rejstříku podle zákona o účetnictví jsou povinny zveřejnit svou účetní závěrku ve sbírce listin. A to v rozsahu podle kategorie účetní jednotky.

Připomeňme si proto, jak členíme účetní jednotky a jaká kritéria musí splňovat:
  • mikro účetní jednotka – aktiva netto hodnota do 9 mil. Kč, čistý obrat do 18 mil. Kč, průměrný počet zaměstnanců 10,
  • malá účetní jednotka – aktiva netto hodnota do 100 mil. Kč, čistý obrat do 200 mil. Kč, průměrný počet zaměstnanců 50,
  • střední účetní jednotka – aktiva netto hodnota do 500 mil. Kč, čistý obrat do 1 000 mil. Kč, průměrný počet zaměstnanců 250,
  • velká účetní jednotka – jsou-li překročena alespoň dvě kritéria uvedena u středních účetních jednotek.
Jedná-li se o začínající účetní jednotku, použije takovou kategorii, u níž předpokládá, že v prvním roce splní její kritéria k rozvahovému dni. Velká část účetních jednotek volí pro první účetní období kategorii mikro účetních jednotek.

Pro změnu kategorie účetní jednotky platí, že dojde-li k překročení dvou hraničních hodnot (nebo je naopak účetní jednotka překračovat přestane), mění svou kategorii od počátku následujícího účetního období.

Podle toho, o jakou kategorii účetní jednotky se jedná, je pak účetní jednotka povinna zveřejnit svou účetní závěrku v příslušném rozsahu:
  • mikro účetní jednotka – sestavují účetní závěrku ve zkráceném rozsahu => zveřejňují rozvahu, přílohu k účetní závěrce (výkaz zisků a ztrát pouze v případě povinnosti ověření účetní závěrky auditorem nebo jestliže jim to nařizuje jiný právní předpis); pokud podléhá účetní jednotka auditu, zveřejňuje účetní závěrku v plném rozsahu a zpracovává také výroční zprávu,
  • malá účetní jednotka – sestavují účetní závěrku ve zkráceném rozsahu => zveřejňují rozvahu, přílohu k účetní závěrce (výkaz zisků a ztrát pouze v případě povinnosti ověření účetní závěrky auditorem nebo jestliže jim to nařizuje jiný právní předpis); pokud podléhá účetní jednotka auditu, zveřejňuje účetní závěrku v plném rozsahu a zpracovává také výroční zprávu,
  • střední účetní jednotka – rozvaha, výkaz zisků a ztrát, příloha k účetní závěrce, cash flow, přehled o změnách vlastního kapitálu,
  • velká účetní jednotka – jako střední účetní jednotka.
Účetní závěrka musí být ve sbírce listin zveřejněna do 30 dnů od schválení příslušným orgánem a ověření auditorem a současně nejpozději do 12 měsíců od rozvahového dne. Není-li splněna zákonná povinnost zveřejnit patřičné dokumenty, může dostat účetní jednotka pokutu až ve výši 3 % z celkové hodnoty aktiv společnosti.

Do konce roku 2021 bylo možné předat dokumenty rejstříkovému soudu následujícím způsobem:
  • odesláním příslušných dokumentů z datové schránky,
  • e-mailem s elektronickým podpisem zaslaným na podatelnu rejstříkového soudu,
  • on-line přes internetový portál Justice.cz.

Předání výkazů prostřednictvím finančního úřadu

Počínaje rokem 2021 došlo k novele § 21b zákona o účetnictví, díky níž je nyní možné požádat správce daně z příjmů, aby předal účetní závěrku obsaženou v daňovém přiznání příslušnému rejstříkovému soudu místo dané účetní jednotky.

Byť je novela zákona účinná již od 1. 1. 2021, obsahovala přechodná ustanovení, podle nichž je možné aplikovat tuto novelu na účetní závěrku sestavenou za účetní období započaté datem 1. 1. 2021 a ukončené nejdříve 31. 12. 2021. Pro obchodní korporace by mělo jít o administrativní zjednodušení. Jestli tomu tak bude i v praxi, je otázka.

Novela se týká účetních jednotek, které jsou obchodními korporacemi a nejsou zároveň účetními jednotkami, jež podle zvláštního právního předpisu mají povinnost předávat výroční zprávu České národní bance.

Podání prostřednictvím příslušného správce daně má několik podmínek. Musí obsahovat údaj o rozsahu, v jakém má být účetní závěrka předána rejstříkovému soudu. Toto podání lze učinit:
  • ve formě přílohy daňového přiznání či dodatečného daňového přiznání k dani z příjmů podaného v elektronické podobě,
  • v takovém formátu, struktuře a za podmínek zveřejněných podle daňového řádu příslušným správcem daně z příjmů.
Jsou-li splněny všechny potřebné podmínky, je správce daně z příjmů povinen bez zbytečného odkladu předat rejstříkovému soudu účetní závěrku v požadovaném rozsahu v elektronické podobě. Povinnost účetní jednotky zveřejnit svou účetní závěrku je pak splněna v okamžiku, kdy bylo podání učiněno u příslušného správce daně.

Praktický návod, jak postupovat

A jak probíhá takové předání účetní závěrky v praxi? Chce-li obchodní korporace využít možnost podat výkazy na rejstříkový soud prostřednictvím svého správce daně, musí kromě samotného přiznání k dani z příjmů právnických osob podat také „Žádost o předání účetní závěrky do sbírky listin veřejného rejstříku“. Jedná se o tiskopis 25 5404/I.

Zde je třeba vyplnit tyto údaje:
  • IČ,
  • vybrat součásti účetní závěrky, které si přeje účetní jednotka zveřejnit,
  • vyplnit e-mail, na který si obchodní korporace přeje zaslat informaci o předání účetní závěrky rejstříkovému soudu.
Žádost je součástí příloh v přiznání k daním z příjmů právnických osob v aplikaci EPO.
 
 Pokud obchodní korporace chtějí, aby účetní závěrku do sbírky listin poslal příslušný správce daně, je nutné odeslat finančnímu úřadu spolu s přiznáním k daním z příjmů právnických osob také přílohu k položce 11 I. oddílu. V programu TAX je tedy nutné mít u právnické osoby v agendě Přiznání/Daň z příjmů v sekci Otázky zatržen ř. 11 (Účetní závěrka přiložena). Tím se zobrazí sekce Výkazy, kde po zatržení volby Odeslat na Daňový portál FS včetně účetní závěrky vyberete jednotlivé výkazy. Výkazy, které chcete, aby za vás příslušný finanční úřad odeslal na rejstříkový soud, označíte ve sloupci Sb. listin. Na základě tohoto označení se v tiskových sestavách zobrazí Příloha k položce 11 I. oddílu, která se odešle spolu s přiznáním finančnímu úřadu.